Wat is de beste buitenverf voor muren? 3 tips voor de juiste keuze

Het maken van de juiste keuze wanneer je de gevel van je huis gaat schilderen is van groot belang. Anders dan bij binnenmuren staat de gevel bloot aan weerselementen en zaken als luchtvervuiling (van bijvoorbeeld uitlaatgassen). Kies je het verkeerde verfsysteem, dan haal je niet de maximale levensduur van de buitenverf en kan de verflaag zelfs op korte termijn weer loslaten. Wij zetten de factoren die van belang zijn op een rijtje en geven advies over wat de beste buitenverf voor jou is. Zo kan je zonder zorgen nog jaren genieten van de herboren gevel.

Beste buitenverf voor gevels, ook in kleur

3 vragen om de beste buitenverf te selecteren

Met behulp van onderstaande keuze-tabel kom je door middel van het beantwoorden van van 3 vragen tot de juiste keuze buitenverf voor op de gevel. Onder de tabel staan de 3 vragen toegelicht.

[table id=1 /]

Vraag 1: welke isolatie heeft je gevel?

De mate waarin de buitenmuur van zichzelf ventilerend en vochtregulerend is, is van groot belang bij de keuze van buitenverf. Heeft de gevel een spouw? Dan is hij vochtregulerend en kan je als gevolg daarvan een buitenverf kiezen die zelf niet vochtreguleren is. Heb je echter een buitenmuur die enkelsteens of nageisoleerd is doordat de spouw met pur of isolatiekorrels is gevuld, dan is de buitenmuur van zichzel niet ventilerend. In dat geval heb je een buitenverf nodig die zelf vochtregulerend is. Kies je een buitenverf zonder vochtregulerende werking op een enkelsteense of nageisoleerde gevel, dan zal vocht zich ophopen in de muur en zal de verflaag snel loslaten.

Vraag 2: waar is de muur van gemaakt?

Bij verschillende typen muren passen verschillende buitenverven. Is je muur van beton? Van buitenpleister? Of is het een minerale ondergrond zoals baksteen? In hoeverre de verf goed zal hechten hangt hier van af.

Vraag 3: heeft de muur last van scheuren?

Bij muren waar in de loop der tijd scheuren in onstaan, is het aan te raden een buitenverf te nemen die flexibel blijft. Scheuren in de muur zullen dan minder snel zichtbaar worden omdat de verflaag een beetje meebeweegt en ‘oprekt’.

Beste buitenverf voor gevels

Algemene tips

Keuze van kleuren

De kleurkeuze beïnvloed ook hoe lang je plezier hebt van je nieuw geverfde buitenmuur. Wit is uiteraard besmettelijker en je zal vuiligheid eerder zien. Aan de andere kant is witte verf ook goedkoper in aanschaf dan kleuren. Wil je wit én een toch zo lang mogelijk van een mooie gevel genieten? Er bestaan buitenverven met zelfreinigende eigenschappen. Deze buitenverven zijn vaak wel aanzienlijk duurder.

Juiste voorbehandeling is cruciaal

De beste buitenverf kiezen is één ding, de beste voorbehandeling een ander. Voor een optimaal resultaat moet je de muur goed voorbehandelen. Vergeet dus niet een hectprimer aan te brengen alvorens de buitenverf op de muur te doen. Bij poederende muren altijd eerst voorbehandelen met fixeermiddel.

Workerz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*