Leidingen aanleggen in de badkamer

Bij de verbouwing van de badkamer kom je ongetwijfeld waterleidingen tegen. Nieuwe leidingen moeten worden aangelegd en bestaande waterleidingen kunnen in dit project wellicht meteen weggewerkt worden in de muren. Hoe je dit het beste kunt doen, zullen we in dit artikel uitleggen.

Materialen en voorbereidingen

Goede voorbereidingen schelen een heleboel ergernis. Zorg bij het aanleggen van waterleidingen dat je ruim voldoende materialen in huis hebt zodat je niet misgrijpt. Alles wat in de originele verpakking zit kan je na de verbouwing vrijwel altijd terugbrengen. Wist je dat er speciale apparaatjes zijn die inzichtelijk maken waar leidingen in de muur lopen?

Huur op tijd apparatuur in zoals bijvoorbeeld een frees waarmee je sleuven in muren maakt of een pijpenbuiger zodat je moeiteloos het nodige bochtenwerk in de leidingen kunt maken. Niets is zo vervelend om in het weekend met afgesloten water nog op zoek te moeten naar een bouwmarkt omdat je nét dat cruciale onderdeeltje vergeten was.

Diameter waterleidingen

Niet alle waterleidingen hebben dezelfde diameter. Een hoofdleiding heeft een diameter van 22 mm, een aftakking van de hoofdleiding naar douche, bad of keuken heeft een diameter van 15 mm en de leiding naar het toilet en de wastafel heeft een diameter van 12 mm. Twijfel je over het zelf aanleggen of over het materiaal? Raadpleeg dan een loodgieter. Het is zijn dagelijks werk en legt in korte tijd op de juiste manier de leidingen aan. Dat geeft een rustiger gevoel als je daarna de kraan weer open draait.

Water afsluiten

Wil je toch zelf aan de slag? Draai de hoofdkraan dicht (te vinden in of rondom de meterkast) en laat alle kranen lopen zodat het water eruit is. Ben je klaar met de klus, draai de hoofdkraan voorzichtig open en kijk of alles waterdicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*